2 Comments

Hoe groter het blok, hoe gevaarlijker de agressie. Dit geldt voor Amerika, Rusland, China en vroeger ook voor Japan en Duitsland. Mensen kunnen helaas nog niet zonder vijandig wereldbeeld leven: als “zij” slecht zijn, dan ben ik “goed”. Hoe slechter de ander, hoe beter ik me voel. Het medicijn hier is niet een militair industrieel complex maar zelfreflectie.

Hoe steiler de piramide, hoe gevaarlijker de leiders. Ook dit geldt wereldwijd. Mensen zijn vredelievende wezens, maar macht corrumpeert en macht zonder tegenmacht, controle en democratische principes wordt een gevecht waarbij de meest asociale, gevoelloze en harde leiders stand houden aan de top.

Een wereld zonder zelfreflectie geleid door dictators stevent onherroepelijk op een Derde-Wereldoorlog af: wie niet horen wil, moet maar voelen.

Expand full comment

Ach Stefan, jij ook al? Je belicht het wel heel eenzijdig, alsof alles de schuld van de VS en haar bondgenoten is. Misschien geldt dat voor sommige dingen die je noemt, soms is dat zelfs zeker. Maar maakt dat de Westerse landen ineens onbetrouwbaar? En erger nog, maakt dat Rusland dan betrouwbaar? Wil je ook eens een lijstje maken met landen die door Rusland sinds 1917 zijn binnengevallen? Ach, vergeet de Sovet Unie. Doe maar vanaf Putin.

Man, denk toch na. Het is prima om de hand in eigen boezem te steken, zeker. Maar dat maakt de dictatuur van Putin echt niet beter.

PS: En die hackers komen toch echt allemaal uit Rusland. Daar zijn heul veul bewijzen voor.

Expand full comment